söndag 15 november 2009

Budget slowflyer till vardagsrummet!

Medans jag väntar på Durobatics ska anlända ifrån USA så tänkte jag att jag skulle göra en enkel budget slowflyer att flyga med i vardagsrummet.
jag hade lite 0.5mm kolfiber stavar liggandes så fanns ingen anledning att inte börja!

Jag gjorde två vingar på klassiskt vis; böja, knyta ihop med nylon tråd, och limma med CA!
det är viktigt att kolfiber stavarna ligger parallellt när man limmar ihop dom, annars blir vingen skev. jag använder bara en tråd i mitten för att göra vingen oval istället för rund, det går även att göra med två trådar i mitten på varje vinghalva.

jag använder väldigt tunn nylontråd ifrån Ikea, det går även bra med fisketråd eller sytråd.

eftersom jag har slut på Mylar film, och eftersom detta är ett budget bygge så väljer jag att använda vanlig plastfolie ifrån Coop. lite tyngre än Mylar men åandra sidan lite lättare att jobba med! jag sprejar kolfiber vingen med 3R spray lim som man vanligtvis limmar foton med, jag har på tidigare byggen även använt vanligt limstift med bra resultat.

När jag har limmat är det bara att lägga på vingen på plasten och skära ut med skalpell!
jag skär 1-2mm utanför så att jag kan vika över en del runt kolfiber staven, det minskar risken för att filmen släpper senare.

Nästa steg är att göra V formen på vingen, jag mäter ut mitten på varje vinghalva och fäster en tråd och spänner tills jag har fått en lagom Vform. om man vill ha en vingprofil kan man böja pinnar och fästa det nu också, men få det här bygget tycker jag inte att det är nödvändigt.
innan man gör hål i plasten kan det vara bra att limma lite med CA där man har tänkt göra hål, så att hålet inte sprider sig..

Nu har jag knytit fast och limmat vingen till kroppen, det kan underlätta om man kan palla upp vingen medans man knyter. det är bra om man inte limmar fast vingen för hårt nu ifall man behöver justera anfalls vinkeln senare.

Jag har limmat stabilisatorn och skär ut den på samma vis som med stora vingen.

Nu har jag knutit fast och limmat stabben också, nu kan det vara bra läge att fästa en vikt i nosen och glidtesta för att se så anfallsvinkeln är lagom.

Elektroniken till det här planet kommer vara ifrån en Silverlit Stingray, det är billig och lätt IR styrning som duger utmärkt för ett långsamt plan som bara ska flyga i vardagsrummet.
det går även bra med Palm-Z elektronik (ännu billigare), men jag valde Stingray elektroniken denna gång eftersom jag råkade ha en slaktad sådan liggandes...Nästa inlägg kommer handla om montering av elektroniken...

5 kommentarer:

Peter sa...

snyggt, och va ska du ha för kamera i den ? ha ha

If I Ran the Zoo sa...

tackar, hehe tanken har slagit mig, men jag tror jag får flyga kamera löst den här gången (tillsvidare).

Anonym sa...

hej, vad är måtten på planet? tänkte försöka bygga en C: MVH andre.

If I Ran The Zoo sa...

vad roligt!
jag börjar också bli sugen på något nytt mikroprojekt!

Måtten är:
vingen har 26cm spännvidd (när vingen är böjd)
stabben har 13cm spännvidd
kroppen är 33cm lång (ifrån nos till roder)

Anonym sa...

man tackar *bugar*

/André