tisdag 17 november 2009

Budget slowflyer fortsättning

Här är elektroniken ifrån den slaktade Silverlit Stingray, som ni ser så har den ett lite annorlunda layout då den har en ihålig propeller axel som actuator tråden går igenom.

Jag måste ha mycket längre motor sladdar till min modell än vad orginal modellen hade, så jag tog lite isolerad koppar tråd ifrån en slaktad CD/DVD motor.
fördelen med sån här tråd är att den inte har något tjockt och tungt plasthölje, och tjockleken på tråden borde räcka för en sån här liten slowflyer.

Jag klippte av dom tjocka sladdarna så kort jag vågade och i olika längd så att jag inte behöver isolera lödningarna. eftersom jag helst vill slippa skramlande växlar så valde jag att använda en X-twin propeller istället för orginal propellern.

en närbild på kretskortet av mottagaren, lipo batteriet sitter monterat på baksidan och det låter jag sitta kvar.

Kropps pinnen jag använt är ett tunt kolfiber rör, så jag passar på att krångla till det lite med att trä in actuator trådarna igenom den. jag har även förlängt actuator trådarna med samma koppar tråd som jag använde till motorn.
fördelen med att dra in sladdarna in i röret är att det inte är någon risk att något fastnar i sladdarna vid en eventuell krasch...

Orginal rodret var för litet, så jag klippte bort allt utom magneten och sparade lite att limma i.

Jag använde 3mm depron till roder och fena, lite för tjockt men jag hade inget tunnare hemma.
innan man limmar fast magneten i rodret kan det vara bra att kolla så att rodret går åt rätt håll!
går rodret åt fel håll är det bara att vända på magneten, lättare än att löda om sladdarna på mottagaren.

Motorn på plats, jag valde att sätta en skjutande propeller på det här planet eftersom jag räknar med att krocka en heldel med väggarna och då är det alltid propellern som får ta mest stryk..

Elektroniken på plats.

Efter några provflygningar märkte jag att motorn orsakade en del vibrationer på full gas, så jag tänkte att om jag styvar upp kroppen lite där motorn sitter så kanske jag slipper det...
men det visade sig att nu sprider sig vibrationerna ännu mer!
byggde även ett landställ, satte på ett par tillfälliga hjul ifrån en Graupner Pico Raven, alldeles för tunga för den här modellen men jag ville bara se om den kunde markstarta!

Planet flyger alldeles utmärkt på lägsta gas, på halvgas stiger den snabbt! jag brukar aldrig hinna till fullgas innan taket kommer...
jag har fortfarande lite trimning kvar, målet är att den ska kunna flyga åttor i mitt vardagsrum som är ungefär 5x5m, cirklar går hur bra som helst redan nu och även bords starter funkar.

Jag funderar på att göra en vinge till för att få ner farten ytterligare, men jag ska se hur intrimnings arbetet går först!

ska se om jag kan få till en film snutt också...

3 kommentarer:

Anonym sa...

så jäkla snyggt :) /ANDRÉ

MiquePe sa...

Jag håller med. Fantastiskt fint bygge!

If I Ran the Zoo sa...

Tackar Tackar!
kul att ni gillar den!