torsdag 13 augusti 2009

Spektrum DX5e

I samband med att jag skaffade mig min Parkzone sukhoi så skaffade jag även en Spektrum radio eftersom jag behövde en DSM2 radio för att styra den med, jag valde den enklaste modellen, delvis för att jag inte hade råd med något dyrare just nu men även för att jag föredrar analoga radios med spakar och rattar framför computer radios, det finns undantag när en computer radio är att föredra men oftast klarar man sig gott med en vanlig radio...
Spektrum DX5e har allt man kan önska sig, hi/low på utslagen en gear knapp och en trainer spak, samt reversering på samtliga kanaler lätt åtkomligt på framsidan av radion, jag gillar enkelheten och framförallt att slippa gå in i och blippa i en display bara för att reversera en kanal...
det enda jag saknar som finns på min gamla hitec fokus (som jag flög med i över 10år) är att kunna fin justera utslagen på olika kanaler, här är det bara hög eller låg på alla kanaler.

Radion drivs med 4st vanliga AA batterier (som följde med i lådan) vilket jag också gillar, den erfarenhet jag har haft med inbyggda ackar är inget vidare, dom håller inte strömmen särskilt länge och måste laddas innan varje flygning, om radiotillverkarna inte byter till lipo så kan dom lika gärna köra med vanliga AA batterier istället!

Radion känns väldigt gedigen och ligger bra i händerna, det skadar ju inte att det inte gör ont att titta på den heller.
trim knapparna är digitala dvs. knappen stannar alltid i mitten och läget sparas i minnet, istället för som på gamla radios där man hade en knapp som flyttade sig och som lätt hamnade i ett nytt läge när man transporterade radion.

med radion följer även en liten mottagare AR500, det är en "full range" mottagare och den väger bara 7gram! dessutom har den några smarta detaljer som tex 2st skevoder kontakter så att man slipper använda y-kontakt om man använder 2st skevservon.
en annan bra detalj är att det står vad kontakten är till istället för siffror som det annars brukar vara..

jag har bara använt min spektrum radio till min Sukhoi och det funkar den utmärkt till, jag är säker på att jag kommer få användning för den här radion till andra plan också i framtiden, speciellt eftersom Spektrum har några väldigt små fina mottagare (som tex AR6300 som bara väger 2gram!) eller AR6400 (samma som sitter i Parkzone sukhoi) med 2st inbyggda servon och som endå bara väger 3.9gram!
framtiden verkar väldigt lovande för kommande micro projekt!

AR6400 med 2st servon och inbyggt fartreglage för en borstad motor (3.9g)

6 kommentarer:

Anonym sa...

gillar inte heller att hålla på i displeyen men det skulle ju bli lite jobbigt med 47spakar att hålla reda på:P/andre

If I Ran the Zoo sa...

sant, det är möjligt att det finns smidigare menysystem än det på Hitec optic..

jag önskar att menysystemet kunde likna mer som det är i en modern mobiltelefon, färg och upplyst..inte som en miniräknare ifrån 80-talet

MiquePe sa...

Du vill inte sälja din AR500-mottagare? Den är väl för stor för dina miniplan och funkar väl inte till FPV?

If I Ran The Zoo sa...

Din beskrivning stämmer ganska bra, den ligger mest och samlar damm, om du vill ge 200kr (inkl frakt) så är den din!

Carl sa...

Tja!

Om du inte har sålt din AR500 så köper jag den gärna!

Mvh,
Calle

If I Ran The Zoo sa...

den finns kvar!
mejla mig på bjornbot@gmail.com så kan vi göra affärer:)