fredag 3 juli 2009

FPV flygning nr5

Jag gick upp kl5 för att flyga även idag!

Jag modifierade min pan/tilt till kameran igår, jag tyckte att kameran hamnade lite väl högt upp och fungerade som en luftbroms..
jag bestämde mig för att ta bort tilt (upp/ner) funktionen, så jag bockade till en liten aluminiumplåt att montera kameran på.
aluminium plåten gör att jag kan sjustera vinkeln på kameran genom att bocka den lite fram eller tillbaks.
när jag endå var igång så passade jag på att modda servot så att jag får 180graders snurr på den. tack vare ett tips ifrån Peter L så gick det hur lätt som helst (och helt gratis dessutom)!
jag fick dock inte tag på några motstånd i smd storlek så jag fick ta vanliga motstånd, det resulterade i att botten inte gick att sätta tillbaks när jag monterat motstånden...
men jag fick göra som jag vet att f3p flygarna gör för att lätta sina servon, dvs. montera servot utan botten..
servot funkar nu utmärkt, det snurrar dock lite mer åt ena hållet, jag misstänker att det kanske är pot inställningen som hamnat lite fel.
men det är inget som stör så det får vara tillsvidare.Vädret idag var lite mulet och helt vindstilla, mitt nya favorit väder med andra ord!
direkt efterstart verkade det som om kameran kanske var lite mycket vinklad neråt?
plötsligt ser jag ingenting, jag tror först att servot som håller kameran har lossnat!!
massor av tankar far igenom huvudet, ska jag ta av mig videoglasögonen? är jag så nära att jag kommer kunna se planet?..
jag hinner inte besluta mig innan jag plötsligt ser jag att det är huven som har lossnat och inte kameran, och samtidigt ser jag att jag ligger i en väldigt ohälsosam vinkel på väg neråt!
jag lyckas plana ut och huven lossnar lite till, jag flyger lite närmare och gör några manövrar för att få huven att lossna och det gör den tillsist!

Resten av flygningen var helt odramatisk och jag är väldigt nöjd med hur kamera panoreringen fungerar..
jag tycker att jag märker en ganska stor skillnad på glidtalet med den nya låga kamera monteringen, så pass mycket skillnad att när jag skulle landa så missbedömde jag så pass att jag nästan landade i grillen på min bil (korkat att landa imot sig jag vet...)!

Jag hittade även huven ett tiotal meter ifrån mig!
nu måste jag hitta något bättre sätt att hålla den kvar,
tror ett par neodym magneter borde funka bättre.jag funderar på om jag ska skaffa patch antenn, men jag misstänker att det kanske är svårt att få den sitta bra på Fatshark glasögonen?
kanske borde skaffa en ny mottagare som jag kan använda patch antenn till, eller allra helst en diversity och två mottagare...

2 kommentarer:

Peter sa...

Jag har min 1,3 ghz patchantenn på ett kamerastativ.. Men nu har jag också köpt en 2,4Ghz patchantenn som jag ska ha till radiostyrningen, den är inte så stor 12x12cm.. Du skulle ju kunna montera en sådan på radion(radiostyrningen) på nått sätt kanske och sen ha kabeln upp till glasöglorna i fall du vill vara mobil, för glasöglorna är väl 2,4 ghz ? med standard antenngänga ? Eller antennen på en kepps, eller kanske på glasöglorna, väger inte så mycket... Eller skaffa en 1,3ghz länk mellan planet och marken och sen ta befintliga länken mellan marken och glasöglorna, alla sätt är bra utom de dåliga :-) Kul video med luckan som faller bort, tycker ditt plan flyger riktigt mjukt och fint !!

If I Ran the Zoo sa...

ok, jag ska nog prova köpa en patch antenn och se, jag såg en bild på någon som monterat den på glasögonen.
annars får det bli ett stativ, jag tror jag har ett stativ till en gammal "bygg" halogenlapa som borde duga!
jag tror inte mottagaren i glasögonen är lika bra som dom man köper löst, så nästa steg är nog att köpa en sådan om inte patch antennen hjälper..

jag tänkte innan jag provat fpv att det skulle vara bra att vara så mobil som möjligt, men nu inser jag att när man står med videoglasögon och flyger är man inte särskilt mobil.

jag är väldigt nöjd med flygplanet, det flyger väldigt snällt och fint, jag skulle vilja ha en lite starkare motor men den stiger ganska hyfsat som det är.