lördag 26 december 2009

Flygare i Sverige före jet-eran

Tomten kom med en fin bok åt mig (som jag givetvis valt själv), det är en flyg historisk bok om precis som titeln säger; dom första piloterna i Sverige. Författaren Gösta Nilzén har gjort en väldigt bra och lätt läst bok om piloterna i Sverige ifrån flygets barndom. på omslaget syns Elsa Andersson framför en Thulin A, det var en Bleriot XI som Thulin Aeroplanfabrik tillverkade på licens, Elsa var den första kvinna som tog flyg certifikat i Sverige.

Boken har många fina bilder och precis lagom långa stycken av varje person, så även om boken upprepar sig en del eftersom olika livsöden går ihop så blir den ändå aldrig tråkig att läsa.
Jag känner mig väldigt inspirerad och funderar på att bygga något ifrån den tiden..

MFT.nu säljer just nu en laser skuren balsa byggsats av en Bleriot XI ifrån E-star, det är inte utan att man blir lite sugen!


Är man sugen på något mindre så finns ju alltid MicroInvent Bleriot XI i peanutskala helt färdig att flyga ifrån fabrik...


Förövrigt kan även nämnas att Mikael Carlson som jag har skrivit om tidigare har två "riktiga" Thulin A/Bleriot XI som han har renoverat och flyger med regelbundet: länk

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Kom att tänka på en gammal svensk film "gula divisionen". En riktig pärla som varmt kan rekommenderas från tiden då Sverige hade världens 3:e största flygvapen! Mvh keep up the good work!

If I Ran the Zoo sa...

Aha!
Tack för tipset! jag stod och fingrade på den på Coop här om dagen, men nu måste jag slå till!