tisdag 10 augusti 2010

Redbull Air race inspirerat Projekt.

Under en längre tid har jag funderat på hur man skulle kunna göra uppblåsbara hinder till FPV flygningen (tänk RedBull Air race). ett av problemen jag haft är hur jag skulle kunna göra dom portabla och enkla att ta med och helst även snabba att fylla och tömma.

Jag postade på RCflyg.se och fick en heldel bra tips, och efter en del googlande kom jag fram till den plan som jag tänker prova! en av dom bättre fynden som gör det här projektet enklare är Solar Airship ifrån Coolstuff.se . det är en 8meter lång plastkorv som man fyller med luft igenom att springa med korven öppen och sen knyter man igen och när solen värmer den så vill den flyga! jag är dock inte överförtjust vid tanken på att behöva springa omkring och fylla plast korvar innan jag ska flyga, så jag ville ha något enklare mer automatiskt system.
jag läste på lite om hemgjorda Paintball värn "sup air" och lärde mig att dom ibland brukar använda dotorfläktar, och det tyckte jag lät bättre än att behöva springa.
Paintball värnen (dom hemgjorda) brukar ha fläkten på hela tiden för att hålla dom uppblåsta, men jag hoppas att jag bara ska behöva blåsa upp dom och sen knyta igen korven och låta solen hålla dom uppblåsta och stänga av fläkten.

Jag letade lite i mina gömmor och hittade två gamla fläktar som har suttit i datorchassit tidigare. jag började med att skära hål i en gammal glass låda (tofuline choklad i detta fall) och skruvade och limmade fast den med limmpistol. jag provade med bara en fläkt först men jag tyckte att det verkade lite klent så jag satte dit en till! jag tror inte den fyller jätte mycket snabbare med två, men jag läste att den kan blåsa upp med ett högre tryck om man har två efter varandra.

Jag gjorde en prov uppblåsning av en svart soppsäck, den är förvisso mindre och har tjockare plast, men jag ville prova på något utan att behöva packa upp en 8meters plast korv!
jag kopplade in en 1200mah lipo till fläktarna och höll påsen så tätt jag kunde runt glasslådan, och det tog nog inte mer än 30-40 sekunder innan den var fylld!

nästa steg är att prova "the real korv"! men jag tänker nog dela den på mitten, jag tror 4meter ska räcka? men först måste jag bygga ben till glasslådan så den kan stå med fläktarna neråt och ha frigång till marken.

3 kommentarer:

Anonym sa...

förut testade jag bygga solarballons tror jag dom hette, väldigt enkla att bygga och är till 99% likadana dom "korven" ;P / André

Anonym sa...

http://www.solar-balloons.com/howto.html


/Andre

If I Ran The Zoo sa...

tack för länken! det var väldigt intressant!