fredag 9 januari 2009

E-bikes

Jag har länge varit inne på att bygga ett elfordon att åka till jobbet på, delvis för att spara pengar men även för att det känns fel att köra en gammal bensin slukande V6 när det finns bättre sätt..
jag letade lite efter tänkbara drivlinor till ett projekt och kom in på några sidor om el-cyklar, det har verkligen varit en intressant utveckling av dom de senaste åren, det är inte alls vanligt i sverige med såna än men i europa är det tydligen jätte stort..

Det vanligaste är att man har en hjälpmotor som hjälper dig att komma upp i fart eller behålla farten i backarna, i sverige är den lagliga gränsen 250w men i europa finns det upp till 500w.

Det finns en heldel olika alternativ att välja mellan; aningen väljer man att köpa ett hjälpmotor kit till sin gamla cykel då motorn sitter i fram eller baknav ( tex Bionx eller Golden motor )eller så finns det färdiga cyklar ifrån ett flertal märken, ett av de snyggare är Italienska Wayel som har kardan drift (som damcyklar ofta hade förr för att inte kjolen skulle fastna).

Sen finns det nästa kategori där motorn inte längre är en hjälpmotor utan driver fordonet och därmed räknas som moped.
en intressant sådan är Elmoto ifrån tyskland

några svenska länkar:

Inga kommentarer: